Solarij

User Rating:  / 1
PoorBest 

Poletje nas mnogokrat ujame nepripravljene. Za nekatere je rjava koža eden izmed privlačnih delov poletja. Solarij predstavlja odličen način za porjavitev kože – v vseh letnih časih. Solarij ima tako pozitivne kot tudi negativne učinke. Seveda se slednji pojavijo ob pretirani uporabi. V zmernih količinah pa je uporaba solarija relativno varna.

 

Solarij Hapro Luxura X5

 

Pri uporabi solarija moramo biti pazljivi. Solarij je priporočljivo obiskati dvakrat ali trikrat tedensko, če želimo pridobiti barvo. Za vzdrževanje barve pa lahko solarij obiščemo le enkrat tedensko. Pretirana uporaba solarija je nezdrava in povzroči umeten izgled vaše kože.

 

Kakšen tip kože je primeren za solarij?

Pomembno je, da poznate tip svoje kože. Prav od tipa kože je odvisno, koliko časa bo trajal vaš obisk v solariju. Strokovnjaki solarij odsvetujejo ljudem, ki imajo izredno svetlo polt (ljudje z rdečimi ali svetlo blond lasmi). Ljudje s svetlo poltjo so lahko na začetku v solariju največ 6 minut, kasneje pa tudi do 15. Rjava polt je manj občutljiva – prvi obiski so lahko dolgi približno 8 minut, kasneje pa tudi do 20. Ljudje, ki imajo temno rjave ali črne lase, imajo ponavadi tudi temnejšo polt. Ti so v solariju lahko najdlje. Za začetek strokovnjaki priporočajo 10 minut, kasneje pa tudi do 30.

 

Mlajšim od 16 let obisk solarija odsvetujemo. Ta namreč lahko povzroči nepopravljivo škodo na mladi koži. V osnovi solarij ni nevaren. Vendar pa se moramo zavedati, da je mlada koža bolj občutljiva in predvsem drugačna od starejše.

 

Kako se pripravimo za obisk solarija?

Vaša koža mora biti čista. Odsvetujemo uporabo dezodorantov in krem za sončenje. Kreme, ki niso posebej pripravljene za uporabo v solariju, lahko povzročijo neprijetne reakcije na koži. Lahko se namreč zgodi, da nekatere sestavine kreme reagirajo z UV žarki v solariju. Zato je priporočljivo uporabiti posebne preparate, ki teh sestavin ne vsebujejo.

 

V solariju moramo vedno uporabljati zaščito za oči. Med samim sončenjem je ne smemo sneti. UV žarki lahko namreč poškodujejo roženico, kar nam lahko povzroči težave z vidom.

 

Komu solarij odsvetujemo?

Solarij odsvetujemo tistim, ki so se tik pred tem sončili. Koža je namreč razdražena že od sonca. UV žarki v solariju pa lahko izzovejo izredno rdečico in neugodje. Solarij odsvetujemo tudi tistim, ki uporabljajo zdravila, ki zvišujejo občutljivost na UV segrevanje – med takšnimi zdravili se znajdejo predvsem antibiotiki.

 

Uporaba solarija ni priporočljiva za bolnike, ki jim sončenje poslabša zdravstveno stanje. To so predvsem ljudje s povišanim krvnim tlakom, krčnimi žilami, srčni bolniki in astmatiki.

 

Solarij in njegovi pozitivni učinki

Strokovnjaki so dokazali, da ima uporaba solarija tudi pozitivne učinke. Pogosto zmanjšuje vrednost holesterola v krvi. Dokazali pa so tudi, da zmanjša tveganje infarkta ter nastanka nekaterih vrst rakov. Solarij namreč razgrajuje vitamin D, pospešuje razvoj imunskih celic in krepi rast celic. Seveda, ob pravilni uporabi!